Όταν συνομιλούμε με κάποιον στην καθημερινότητά μας δεν ακούμε απολύτως όσα μας λέει, γιατί την ώρα που μιλάει σκεφτόμαστε τι θα του απαντήσουμε…
Όταν ο άλλος είναι ανήσυχος, σπεύδουμε να τον καθησυχάσουμε και όταν είμαστε εκνευρισμένοι, επιμένουμε να του δείξουμε ότι υπερβάλλει. Αντί όμως αυτά να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, τις περισσότερες φορές οδηγούν σε μία θυμωμένη αντίδραση αφού ο ένας ή και οι δύο νιώθουν πως δεν εισακούονται.
Πότε συμβαίνει αυτό;
-Όταν χρησιμοποιούμε κριτική, χαρακτηρισμούς, απειλές, ειρωνεία
-Υποβάθμιση των λεγόμενων του άλλου, καθησύχαση χωρίς υπόβαθρο
Για να καταφέρουμε να χτίσουμε μια ασφαλή σχέση με το παιδί μας, χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την ανοιχτή επικοινωνία, την συνεργασία και την αλληλοκατανόηση.
Πως μπορούμε να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε ένα τέτοιο πλαίσιο:
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας μιλάει για όσα το απασχολούν, ή για ότι εκείνο θέλει από την ημέρα του, χωρίς να κατευθύνετε εσείς την συζήτηση.
- Αφιερώστε χρόνο σε αυτό που σας λέει, χωρίς να έχετε έτοιμη κάποια απάντηση. Δώστε απλά σημασία σε όσα θέλει να σας πει, αυτό είναι αρκετό.
- Δεν προσπερνάμε τις επιτυχίες του στην καθημερινότητα και φροντίζουμε να τις επιβραβεύουμε, διότι με αυτό τον τρόπο δομείτε η εμπιστοσύνη του προς εμάς.
- Είμαστε πάντα ειλικρινείς με τα παιδιά μας.
Σημαντικές Δεξιότητες
Ενθάρρυνση για συζήτηση/ Ανοιχτές ερωτήσεις/ Σεβασμός/ Ενσυναίσθηση/ Ειλικρίνεια
Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
ΜSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
Τηλ:6983433267 Site: www.aggelikikavallieratou.gr | Email: aggelikikavallieratoy@gmail.com